2013. szeptember 23., hétfő

Ardenneki túrablog 3.rész (Clervaux 1.)

Clervaux, katonai múzeum - 1.rész

Clervaux (ejtsd: Klervó) Luxemburg északi részén helyezkedik el. Múzeuma ezen a területen - ha mondhatjuk úgy - egyeduralkodó a múzeumok között, hiszen a környékbeli városokban csak szobrok, illetve emléktáblák találhatóak, míg itt egy "ardenneki combo" emléktáblával, szoborral, múzeummal és kiállított harcjárművel.


Maga a múzeum egy régi kastélyban található (a fenti képen a fehér épületben), amelynek előterében az ott lezajlott csaták emlékére egy német páncéltörő ágyú, illetve egy amerikai M4A3 Sherman harckocsi került kiállításra. A városba érkező látogató akaratlanul és szinte azonnal egy katonai emlékműbe ütközik: a város, majd későbbiekben Luxemburg felszabadításában, illetve az ardenneki offenzívában résztvevő katonai alakulatok emblémájával díszített, amerikai gyalogost ábrázoló szoborról van szó.

 Történelmi háttér:

Clervaux térségében a 2. Német Páncéloshadosztály, illetve a 2. német Páncélgránátos ezred volt hivatott előre nyomulni. A német egységek nem számítottak nagyobb ellenállásra, így viszonylag magabiztosan közelítették meg ezt a mesés környezetben, erdők és hegyek között elterülő városkát. Az első meglepetés akkor érte a támadó csapatokat, amikor az 1944. december 18-án, napkeltekor a hadoszlop élén haladó két Stug rohamlöveg találatot kapott. A kastély udvarán lőállást foglaló Sherman harckocsit nehéz volt észrevenni, így az egész hadoszlop megállásra kényszerült. Az akkori dokumentumok szerint ebben a térségben - beleértve Clervaux városát is - körülbelül 30 Sherman harckocsi tartózkodott. Az itt állomásozó egységek feladata a német előrenyomulás megállítása volt. A támadó egységek  technikai fejlettsége, illetve harcedzettsége bőven felülmúlta a térségben elhelyezkedő szövetséges csapatok, főleg pihentetési szándékkal állomásoztatott egységeinek felkészültségét, így nyílt összetűzésekre kevésbé került sor. A szövetséges páncélos egységek több ponton is inkább lesből próbálták megakasztani a német előnyomulást, amíg megérkezett a megfelelő létszámú és felszereltségű felmentő csapat. Miután a német egységek felfedezték az "orvlövészt", tüzeltek. Az első találat nem tett nagyobb kárt az amerikai járműben, de a második találat már végzetesnek bizonyult.

 A kilőtt Sherman a város felszabadulása után, illetve napjainkban (2013)

Miután a kültéri kiállításon megcsodálhattam az ott kilőtt Shermann harckocsit, illetve nem kis csodálattal adóztam a német páncéltörő ágyúnak, amely utóbbi szerintem a járműhöz képest kicsit el van hanyagolva, hiszen több helyen is kiütötte már a rozsda, elindultam, hogy lerójam tiszteletemet a beltéri kiállítás katonai felszerelései előtt is. A kültéri kiállítást magam mögött hagyva elindultam a belső vár felé, amelynek udvarából a helyi katonai múzeum nyílik.



A következő részben: Clervaux, katonai múzeum - 2.rész (A tárlat)














Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése