2018. december 19., szerda

Ardenneki túrablog 14.rész (Bastogne-2014)

101 st Airborne Museum le Mess (Bastogne)



A Bastogne-ban található három nagyobb múzeum közül ez az egyik. Ez a tárlat kizárólag a 101-es Légideszant Hadosztály történetét dolgozza fel, akik az ardenneki offenzíva idején Bastogne városa körül ásták be magukat, illetve védték azt mindaddig, amíg Patton tábornok felmentő serege meg nem érkezett.

A múzeum épülete a harcok idején központi katonai kórházként üzemelt. Az épület belseje gyönyörű, hatalmas terekkel, rengeteg vitrinnel, hadianyagokkal, illetve beöltöztetett figurákkal kápráztatja el az oda ellátogatókat. A bejárat melletti recepciónál ajándéktárgyak is vásárolhatók, legyen szó egy egyszerű kitűzőről, vagy akár egy régi katonai sisakról. Innen továbbhaladva balra tudunk eljutni a pincéig, jobbra a hallba egyenesen tovább pedig a felső szintre juthatunk.




A múzeum első termében egy nagy katonai térkép látható (5m*4m) az offenzíváról. Oldalt beöltöztetett babák és fegyverek mindenhol. Az egyik vitrinben veterán katonák egyenruhái és hagyatékai láthatóak, mindegyikben rövid leírással a tulajdonosról.



Az alagsorban berendeztek egy pincehelyiséget, ahol a vaksötétben ülve, eredeti bútorok és tárgyak között, fülsüketítő zajban a látogató "átélheti", vajon milyen is lehet, amikor az ablak alatt megáll egy harckocsi, vagy éppen robbanások, bombák közeli becsapódása rázza meg az épületet. A bunker meglátogatását is csak ajánlani tudom, de mivel a szimuláció eléggé realisztikusra sikerült, csupán erős idegzetű közönségnek.

 A lépcsőfordulóban egy ejtőernyős katona lóg a lépcső felett. A fenti emeleten a motorbiciklitől kezdve a kézifegyverekig minden megtalálható. A figurák arca tökéletes kivitelezés. Mint később kiderült, egy-egy ilyen fej 2.000-2.500 euróba kerül. A termekben és beugrókban tökéletesen kivitelezett, archív képekből összeállított figurás jelenetek láthatóak. A kiállított babák 95 százalékban amerikai katonákat ábrázolnak.







 


 




Cím:
Jegy ára: 15 Euró

6600 Bastogne
Avenue de la Gare 11
Phone: 0032 (0) 61 50 12 00
E-mail: info@101airbornemuseumbastogne.com
Web:http://www.101airbornemuseumbastogne.com

Nyitvatartási idő:

Október 1-től március 31-ig hétfőn és kedden zárva tart.
Szerdától vasárnapig: 10:00 - 17:00

Április 1-től szeptember 31-ig hétfőnként zárva tart.
Keddtől vasárnapig: 10:00 -17:00

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése