2015. március 27., péntek

Ardenneki túrablog 12.rész (Vianden-2014)

Vianden

A város története az ardenneki, illetve az ezt megelőző események kapcsán:

Vianden az Our folyó mentén fekszik. 1944 szeptemberében szabadult fel a német megszállás alól. Ekkor a német csapatok minden harc nélkül adták át és védelmi állásokat hoztak létre a folyó túloldalán. A felszabadulás után helyi milíciák alakultak, melyeket az amerikai hadsereg látott el fegyverrel és lőszerrel. Ezeknek a csoportoknak a feladata a felszabadított terület biztosítása (inkább közrendvédelem), valamint a német csapatmozgások megfigyelése volt. Ezen csoportok közül is kiemelkedő fontossággal bírt a viandeni kastélyban felállított megfigyelő egység, mivel ebből az épületből jól belátható volt a környék, legfőképpen a folyó túloldalán elterülő ellenséges csapatmozgások, illetve védelmi állások.





1944. november 15-én a helyi ellenállók német járőrökre figyeltek fel és úgy döntöttek, hogy rajtaütnek az egységen. Az összecsapásban 11 német katona vesztette életét, míg a milícia tagjai nem vesztettek egyetlen embert sem. Ezután a német vezetés úgy döntött, hogy végleg felszámolja Vianden városában az ellenállást és átlépve az Our folyót visszafoglalja a települést. A város ellenállásának vezetője Victor Abens  kiüríttette a települést, de az utolsó pillanatban mégis úgy döntött, hogy mintegy 30 fővel befészkeli magát a várba, megőrizendő annak fontos katonai szerepét a térségben.


1944. november 19-én a németek SS páncélgránátosai elkezdték aknavetőkkel lőni a várat, majd 250 fő megrohamozta azt. A várba vezető keskeny úton sorra estek el a német katonák, mire sikerült betörniük a várkapun. Itt elkeseredett harc alakult ki. A németeknek házról házra kellett "megtisztítaniuk" a terepet. Hiábavaló volt azonban a megszálló csapatok minden igyekezete, mert igen erős ellenállásba ütköztek ezen a meglehetősen nehéz terepen, illetve a városban egyaránt. A német vezetőség ezért hamarosan úgy döntött, hogy kivonja csapatait Vianden térségéből és visszatér előző állásaiba.

Ebben az ütközetben a németek 18 fő veszteséget könyvelhettek el, míg az ellenállóknak csak 1 halálos áldozatuk, illetve 3 könnyebb sérültjük volt. Egy hónappal később, amikor a német csapatok elindították az általános támadást, az ellenállók - látva a hatalmas túlerőt - kivonták egységeiket Viandenből, majd az amerikai csapatokkal együtt visszavonultak.

Katonai emlékmű: 6th US Cavalry Division  -(fotó: Mia van den Berg)-
6th US Cavalry Division
Veterans 1255 Combat Engineers



























Hatodik amerikai "lovasság" emléktábla, illetve a felszabadításkor elhalálozott katonák emlékére állított tábla. Az összecsapásban 51 ember sebesült meg és 11 ember vesztette életét.(1945. február 12.) Sajnos ezt az emlékművet nem találtuk meg, mert ottlétünkkor olyan viharba keveredtünk, hogy a vár látogatása után szinte azonnal el kellett hagynunk a várost. Az ellenállókról és a történetükről sajnos nem találtunk semmilyen emléktáblát. Arról, hogy itt egyáltalán volt bármilyen ellenállási mozgalom, csak a milícia vezetőjének, Victor Abensnek a mellszobra árulkodik, amelyet a kastély koncerttermében láthattunk, illetve még a város egy általunk sajnos nem bejárt részén tekinthettünk volna meg. Ezeken kívül található még a városban egy szobor, amely a háború áldozatainak állít emléket.

Hivatkozás a képen
Hivatkozás a képen


Videó: feldolgozás alatt








Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése